Birçok doğal ya da insan kaynaklı afette olduğu gibi yangın anında da gerekli tedbirler alınmadığı takdirde sonuç oldukça yıkıcı olabilmektedir.
Genel olarak meydana gelen bir afetin ne büyüklükte bir hasara sebebiyet verebileceği ve ne zaman sona ereceği tam olarak belirlenemez. Bu durum yangın için de geçerli olup alınan tedbirlerin ve yangın anında gerçekleştirilen müdahalelerin etkisine bağlı olarak hasar ve yangın süresi değişiklik gösterebilmektedir.
Elbette bu noktada en mantıklı hamle yangının hiç meydana gelmemesi için önlemleri arttırmak olacaktır. Çünkü yangın meydana geldikten sonra az ya da çok mutlaka belli bir hasar meydana gelecektir.
Bu sebeple ilk yapılması gereken yangını önlemek için gerekli olan önlemlerin alınmasıdır. Yangın güvenliği ve bu güvenliği destekleyen sertifikalı eğitimler de önemlidir.
Özellikle bina yangınları noktasında alınabilecek önlemlerin başında elbette binanın inşası sürecinde kullanılan malzemeler gelmektedir. Ülkemizde maalesef yüksek kazanç hırsı ile kimi zaman ihmal edilen bu konu birçok yaşamın hayatını yitirmesi ile sonuçlanabilmektedir. Bu tür ağır bilançolardan kaçınmak için binalarda ısıya dirençli, yanmaz ya da yanması oldukça zor olan inşaat malzemeleri tercih edilmelidir.
Binalarda bir uzman tarafından planlanmış, doğru yere konumlandırılmış, erişim mesafesi çok uzak olmayan yangın merdivenleri bulunmalıdır.
Acil bir durumda insanları harekete geçirmek ve yangına erken müdahalede bulunmak için binalarda mutlaka yangın alarmı ve yangın anında yangınları söndürme araçları bulundurulmalı ve fonksiyonlarından emin olunmalıdır.
Yangın Anında
Elektrik hattına bağlı olarak çıkabilecek yangınlara karşı önlem almak adına elektrik tesisatı belli aralıklarla kontrol edilmelidir.
Yangın anında hasarı azaltabilmek, kriz ortamını yönetebilmek ve sağlıklı bir görev dağılımı yapabilmek için mutlaka yangın tatbikatları yapılmalı, konu ile ilgili vatandaşlar bilinçlendirilmelidir.
Olası bir yangı senaryosunda insanların tahliye olacağı yangın çıkışlarının önü kapatılmamalı, kullanışlı ve işlevsel hale getirilmemelidir. Bu çıkışlar daima açık ve erişime elverişli bulundurulmalıdır.
Kimi zaman tüm önlemler alınmış dahi olsa kazadan kaçınmak mümkün olmamaktadır. Bir kriz anında yapmamız gerekenleri bilmek bu noktada hayati bir önem taşımaktadır.
Bir yangın anında sakinliğinizi korumak elbette hiç kolay olmayacaktır. Ancak bunu başarmanız sizi paniğe düşüren ihtimallerin gerçekleşmemesi için yapabileceğiniz en doğru hamlelerden biri olacaktır. Bir kriz anında sakin kalmayı başarmanın en büyük avantajı size bilinçli bir şekilde hareket etme imkanı sunmasıdır. Elbette daha öncesinde yaptığınız yangın provaları ve yangın anında yapmanız gerekenleri biliyor olmanız sakinleşmenize doğrudan katlı sağlayacaktır.
Eğer bulunduğunuz yerin yakınlarında bir yangın alarmı varsa derhal aktif etmelisiniz ve bu sayede insanların durumdan haberdar olması sağlamalısınız. Bu sayede insanların yangın alanından tahliye olması ve yangına müdahaleye erkenden başlanması kolaylaştırılacaktır.
Bilindiği üzere artık tüm acil çağrılar tek bir hatta, 112’ye taşındı. Vakit kaybetmeden bu numara üzerinden yetkililere haber vermelisiniz. Adres mümkün olduğu kadar açık tarif etmeli ayrıca olayla ilgili yetkililere en zaruri bilgiler kısa ve net bir şekilde vermelisiniz. Bunu başarmanız kimi zaman hayati bir önem arz edebilmektedir.
Yetkililer yangının olduğu alana ulaşıncaya kadar eğer mümkünse ve hayatınızı tehlikeye atmanızı gerektirecek bir ihtimal söz konusu değilse yangını söndürmek için eldeki imkanlara başvurabilirsiniz. Bu yaparken yanlış bir malzeme seçimi sonucunda alevleri daha da arttırmamaya dikkat etmelisiniz.
Söz konusu yangın olunca doğal olarak insanların aklına ölümlerin yanarak gerçekleştiği gelse de yangınlarda birçok kişi yeterli oksijene ulaşamadığı için can verir yani boğulurlar. Bu sebeple ıslak bir bez ile solunum yolunuzu kapatmak hayati bir öneme sahip olabilir.
Eğer yangın kontrolden çıkmışsa ve bir çıkış yolun yoksa yatak altı, dolap içi gibi alevlerin daha zor ulaşabileceği yerlere saklan! İmkan varsa bir pencereden dışardaki insanlarla iletişim kurmaya çalış.
Böyle bir durumda paniğe kapılıp refleks olarak koşmaya başlamak elbette çok doğaldır ancak bu kötü durumdan kurtulmak için çareniz bu değildir. Koşmak alevleri daha da arttırabilir. Bunun yerine yerde yuvarlanmalı ya da bir battaniye yardımı ile ateş oksijenden yoksun bırakılarak boğulmalıdır.
Eğer alevler kontrolden çıkmışsa mücadeleye girme ilk fırsatta yangının bulunduğu alandan uzaklaş.
İlginizi çekebilir: İş Kazası Geçiren İşçinin Hakları Nelerdir