Sözleşmeli Personel Alımıemeklilikte yaşa takılanlarkpss sorularıpersonel alımımemur alımıEYT şartları
DOLAR
27,2231
EURO
28,8435
ALTIN
1.675,29
BIST
8.304,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
26°C
İstanbul
26°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
24°C

Sgk Yapılandırmaya Nasıl Başvurulur

Sgk Yapılandırmaya Nasıl Başvurulur
Sgk
14 Ocak 2022 13:49 | Son Güncellenme: 15 Ocak 2022 04:35
684
A+
A-

SGK prim borcu yapılandırma nedir? SGK prim borcu yapılandırma nereden yapılır? 7326 yapılandırma hangi tarihe kadar? 2021 yapılandırma ne zaman başlıyor?Borç yapılandırma e-Devlet müracaat ekranı: KYK, SGK, Vergi borcu yapılandırma müracaatı nasıl yapılır, koşulları nelerdir, ne zaman bitiyor?

Sgk Yapılandırma

Borç yapılandırma müracaatları devam ediyor. 2 milyondan fazla yurttaşın müracaatta bulunduğu süreçte harekâtlar e-devlet aracılığı ile bitirilirken öte yandan KYK öğrenim kredisi, SGK prim ve vergi borcu gibi borçlarını ödemekte eforluk sürükleyen yurttaşlara yine bir fırsat doğmuş oldu. Bu noktada “KYK, SGK, Vergi borcu yapılandırma müracaatı nasıl yapılır, koşulları nelerdir, ne zaman bitiyor?” biçimindeki sualler de cevap aramaya başladı.

1- SGK YAPILANDIRMA HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR?

Sgk Yapılandırma:Nisan ayı ve evveli yarıyıllara ait netleşmiş sigorta primleri, Genel Sağlık Sigortası GSS primleri, işsizlik sigortası primleri, Bağ-Kur’luların dondurulan hizmet vakitlerinin ihyası halinde doğan alacaklar, isteğe bağlı ve topluluk sigorta primlerine ait borçlar yapılandırılacak.

2- MÜRACAATLAR NASIL, NEREYE YAPILIR?

Patronlar e-sigorta kanalıyla, bizzat veya posta yoluyla sosyal güvenlik merkezlerine, Bağ-Kur sigortalıları ve primlerini kendileri ödeyenler e-devlet üzerinden, bizzat veya posta yoluyla rastgele bir sosyal güvenlik merkezine müracaat etebilir. Genel Sağlık Sigortası borçlarının yapılandırılması için müracaat koşulu yok.

3- YAPILANDIRMANIN AVANTAJLARI NELER?

Sgk Yapılandırma:Müddetinde ödenen alacaklara kanunun yayımlanma tarihinden sonra gecikme cezası ve zammı uygulanmayacak. Yapılandırmadan evvel tatbik edilen hacizler, yapılacak ödemeler nispetinde kaldırılacak. Borçlardan dolayı icra takibi ve haciz harekâtları yapılmayacak. İki taksitin müddetinde ‘borcu yoktur’ yazısı alınabilecek. Belediyelerin yapılandırılan borçları 120 denk taksitle ödenebilecek.

4- YAPILANDIRMA HANGİ GİDİŞATLARDA BOZULUR?

Taksitlerden ilk ikisinin müddetinde ödenmemesi, bir takvim senesinde ikiden fazla taksitin ödenmemesi, yetersiz ödenmesi vaziyetinde yapılandırma bozulacak. Taksitli ödemelerde 10 liraya kadar yetersiz ödemeler yapılandırmayı bozmayacak. Yapılandırmanın bozulması halinde, borçlular ödedikleri taksit meblağı kadar yapılandırma kararlarından faydalanabilecek.

5- GSS BORÇLARI NASIL YAPILANDIRILACAK?

Sgk Yapılandırma:Nisan 2021 ve evveline ait GSS borçları otomatik olarak yapılandırılacak. 31 Aralık’a kadar ana para borcun tamamının ödenmesi halinde bu borca ait gecikme cezası silinecek. Kazanç testi için aranan bir aylık vakti kaçıran, hiç kazanç testi yaptırmamış olanlardan borcunu ödeyemeyecek gidişatta olanların 30 Kasım’a kadar kazanç testi için müracaat etmesi gerekiyor.Müracaat yapması vaziyetinde, kazancı minimum fiyatın üçte birinin altında çıkan yurttaşın borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecek. Otomatik olarak yapılandırılan GSS borçları e-devlet üzerini bilinebiliyor.

ÖDEME VE TAKSİTLENDİRME NASIL İŞLEYECEK?

Sgk Yapılandırma:Alacaklar gecikme cezası, zammı yerine Yİ-ÜFE ile aktüellenecek. Peşin ödemede yüzde 90’ı, iki taksitle ödemede yüzde 50’si silinecek. Taksitli ödemede ikişer aylık yarıyıllarda 6, 9, 12 ve 18 denk taksitle ödeme yapılabilecek. Taksit rakamına göre aktüellenecek meblağ şu katsayılara göre tanımlanacak: “6 denk taksit için 1.09, 9 denk taksit için 1.135, 12 denk taksit için 1.18, 18 denk taksit için 1.27.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.