SGK İşe Giriş Sorgulama,Sgk işe giriş bildirgesi e-devlet,5510 sayılı Sosyal Sigortalar Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereği zorunlu kılınan işe giriş bildirgesi nedir? SGK işe giriş bildirgesi nereden alabilirim? SGK işe giriş sorgulama ile ilgili geniş bilgiler makalemizde..
İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Alınır
İşe giriş bildirgesi hazırlandıktan sonra İnternet ortamı aracılığı ile yazdırılabilir ya da SGK’dan rahat bir şekilde alınabilir.
SGK İşe Giriş Bildirimi Nasıl Yapılır?
SGK işe giriş bildirgesi, şu aşamalar takip edilerek yapılır:
- Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış sayfası açılır.
- Açılan sayfada kullanıcı adı bölümüne mükellefin kimlik numarası, sistem şifresi bölümüne sistem için mükellef tarafından önceden kararlaştırılan şifre ve iş yeri şifresi bölümüne, SGK tarafından atanan iş yeri şifresi girilir.
- Güvenlik anahtarı bölümüne ekranda görülen anahtar yazılır ve Giriş butonuna tıklanır.
- Açılan sayfada Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi başlıklı butona tıklanır.
- Açılan ekrana, işe alınacak ya da işten çıkartılacak kişinin kimlik numarası yazılır ve Bul butonuna tıklanır.
- Sistem, kimlik numarası yazılan kişinin kişisel bilgilerini bulur ve işverenle paylaşır. İşveren kişinin kimlik bilgileri kontrol eder ve doğruladıktan sonra İşe Giriş Bildirgesi butonuna tıklar.
- Açılan formda kişinin işe giriş tarihi, sigorta kolu, özürlülük kolu, eski hükümlü olup olmadığı, öğrenim durumu, mezuniyet ve mezuniyet bölümü bilgileri doldurulur.
- İşe giriş tarihi inşaat işlerinde ve pazartesi ya da resmi tatilden sonraki ilk günse aynı gün olabilir. Ancak diğer seçeneklerde bir sonraki gün olarak yazılmalıdır. Yani işçinin işe girişinden bir gün önce bildirim tamamlanmalıdır.
- 4857 sayılı kanun kapsamındaki 30 günden az çalışıyor mu sorusuna evet cevabı veriliyorsa çalışılacak gün sayısı forma yazılır. Bu soruya hayır cevabı veriliyorsa çalışılacak gün sayısı bölümü boş bırakılabilir.
- İş yerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işkolu, sigortalı meslek adı, 2821 kapsamında belirlenen sigortalı görev kodu bilgileri forma girilir.
- İstisnai durum bildirimi yapılacaksa formun altındaki bölüm doldurulur. Bu bildirim yapılmayacaksa “İstisnai durum bildirimi yapmak istemiyorum.” seçeneğine tıklanır ve formun en altındaki İlerle butonuna tıklanarak işleme devam edilir.
- Açılan doğrulama ekranında işe başlama ve evrak doldurma tarihi yeşil olarak gözüküyorsa yapılan işlem doğrudur ve İşe Giriş Bildirimini Onayla butonuyla işlem tamamlanabilir. Ancak bu tarihlerden herhangi bir tanesi kırmızıysa işe başlama tarihi yanlış seçilmiştir ve bu tarih düzenlenerek işlem tekrar edilmelidir.
SGK İşe Giriş Sorgulama
SGK işe giriş bildirgesi yapıldıktan sonra bu bildirimin başarılı olup olmadığı, Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış sistemi üzerinden sorgulanabilir. İşe giriş bildirimi sorgulaması için şu adımlar takip edilmelidir: Ayrıca SGK Borcu Yoktur Yazısı Nasıl Alınır? yazımıza’da göz atabilirsiniz.
- Bir önceki bölümde anlatılan işlemler takip edilerek Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış sistemine giriş yapılır.
- Menü kısmında yer alan İşe Giriş Görüntüleme seçeneğine tıklanır.
- Sigortalı kişinin kimlik numarası ilgili boşluğa yazılır ve Sorgula butonuna tıklanır.
- Önceden gerçekleştirilen işe giriş bildirimi başarılıysa işçinin bilgileri bu ekranda gösterilir. Ancak bildirim başarısızsa herhangi bir veri gösterilmez ve hata mesajıyla karşılaşılır.
Sizlere SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Alınır yazımızdan bahsettik daha fazlası için lütfen sitemiz’de arama yapabilirsiniz.
SGK başladığı nasıl anlaşılır?
SGK sigortalı işe giriş bildirgesi sorgulama internetten üzerinden rahatlıkla öğrenilebilir. Bunun için http://www.turkiye.gov.tr/ adresine giriş yaparak detaylı bilgi alarak işe girdiğinizde SGK sigortalı işe giriş bildirgesi sorgulama yaparak ne zaman işe giriş yaptığını öğrenebilirsiniz.
Işe giriş çıkış tarihimi nasıl öğrenebilirim?
Sosyal Güvenlik Kurumu işe giriş bildirgesini sorgulamak için kullanılan e-devlet sistemi aracılığı ile işten ayrılış bildirgesinin sorgulanması da mümkündür. İşe giriş ve çıkış bildirgesinin sorgulanması için e-devlet sistemine giriş yapmak yeterlidir.
Işe giriş e Devlete ne zaman düşer?
Sigorta gün sayısı ve primleri, çalışmanın yapıldığı ayı takip eden ayın EN GEÇ 26’sından sonra e–devlet üzerinden görülebilmektedir.
Işe başladıktan kaç gün sonra sigorta başlar 2022?
SGK’ ya bildirdikten sonra işçinin sigortası başlamaktadır. Bu nedenle sigorta başlangıcı işverenin SGK’ ya bildirdiği andan itibaren başlamaktadır. İşe yeni başlayan vatandaşlar sağlık hizmetinden yaralanabilmesi için aradan 30 gün geçmesi gerekmektedir.
Işyerinin çıkış verdiğini nasıl anlarsın?
İşveren bu bildirgeyi hemen verirse, birkaç gün içinde sistemde de gözükecekken; işçinin beklemesi gereken azami süre de 10 gün olmaktadır. İşçinin işten çıkış bilgilerine e devlet üzerinden sorgulayarak da öğrenilebilinir.
Aynı gün işe giriş çıkış yapılır mı?
Bu istisnalara göre inşaat, balıkçılık, tarım ve hayvancılık işyerlerinde sigortalı işe giriş bildirgesinin işe başlamadan en az bir gün önce verilmesi zorunlu olmayıp, sigortalının işe başladığı (işe girdiği) gün de verilebilmektedir.