Kaplıca tedavisini devlet karşılıyor mu?,Sgk Kaplıca Tedavisi ödemeleri ne kadar,Değerli emeklilerimiz, ileri yaşlarda olmalarının getirisi sağlık sorunlarıyla baş etmek için alternatif olabilecek kaplıca tedavisini hangi şartlarda kullanabilecekler. Gelin inceleyelim.
Emekliye kaplıca tedavisi şartları nelerdir konusunu detaylı incelemeden önce, emeklilerimiz ve hakları ile ilgili biraz konuşalım isterim. Ülkemize kamu ya da özelde aktif hizmet etmiş ve belli bir yaştan sonra emekli maaşına hak kazanmış değerli büyüklerimiz, emekli maaşının, 3 yılda bir aldıkları özel banka promosyonlarının yanı sıra birçok imkana daha sahiptir aslında ama daha da fazlasına sahip olmalıdır. Onlar bizim değerlerimizdir. Yıllarca harcadıkları emeklerin karşılığında hayatlarını rahat bir şekilde sürdürmek en doğal haklarıdır. Ama bu ne kadar olabiliyor tartışılır.
Kaplıca tedavisi de, emeklilerimizin doğal olarak belli bir yaş aralığında olmalarından doğabilecek sağlık sorunlarına bir nebze olsun tedavi olabilecek özel bir hizmettir. Peki emeklilerimiz için kaplıca hizmetini devlet karşılıyor mu?, Kaplıca şartlar neler? Nasıl yararlanabilirler?
Kaplıca tedavisi alma talebinde bulunan emekli vatandaşlarımıza 21 gün için kaplıca ödemesi ve ek olarak banyo kaplıca ödemesi yapılabilmektedir. Devletimiz günlük olarak ödediği bütçe 16 TL’dir. Devletin karşıladığı kaplıca ve banyo kaplıca ödemeleri haricindeki giderler tedavi hizmeti alan emeklinin kendisine aittir. Eğer tedavi alan kişinin mecburi refakatçi bulundurması gerektiğinde SGK onun ücretini de karşılıyor. Eğer yaşadığınız yere yakın bir yerde kaplıca bulursanız ödemeniz daha da azalacaktır. SGK emekli kaplıca tedavisi ücretini karşılar ama konaklama ücretini ödemez.
Emekliler için kaplıca tedavisi şartlarına geçmeden önce şunu söylemeliyiz, Emekli vatandaşlarımız için kaplıca tedavisi desteği SGK tarafından verilmektedir. Ancak bu desteği alabilmek için bazı yapılması gerekenler vardır. Öncelikle sağlık kurulu onaylı kaplıca tedavisine ihtiyaç olduğunu belirten bir rapor alınması gerekmektedir. Tanının ne olduğu, tedavinin şeklinin ne olacağı, gün ve seans sayılarının kaç olduğu raporda mutlaka yazmalıdır. Rapor alındığı tarihten itibaren 6 aylık bir süre için geçerli sayılmaktadır. Eğer 6 ay içinde tedavi alınmazsa raporun yenilenmesi gerekir. Tedavinin yapıldığı kaplıca mutlak suretle Sağlık Bakanlığı ruhsatına sahip SGK listesindeki kaplıcalardan biri olmalıdır. Tek değil de eşimle gitmek istiyorum dediğinizde ayrı bir rapor daha almanız gerekmektedir.
Kaplıca tedavisi için doktor tarafından bir sevk belgesi düzenlenmelidir. Kişi SGK’nın anlaşması olan kaplıcalardan birine başvuru talebinde bulunur. Hastanın durumuna göre tedavi şekli ve süresi farklılık gösterecektir. Normal şartlarda minimum 15 gün sürmektedir. Bu süre dahilinde neler yapılacağını programı çıkarılır ve tedavi uygulaması gerçekleştirilir.
Tedavisi istenen rahatsızlığa uygun olan kaplıca ve doktora gitmek gerekir. Kaplıca tedavisi öncesinde zaten almanız gereken rapor doğrultusunda, SGK, sizi doğru tedavi için en uygun olan doktorlara ve kaplıcalara yönlendirecektir. Kaplıca için hangi doktora gidilmeli sorusunu, lokasyon ve bütçe olarak ta değerlendirip en doğru kararı verebilirsiniz.
SGK tarafından karşılanıyor olsa da kaplıca seçiminde yine de size sunulan alternatiflerden birini seçme şansınız olacaktır. Peki kaplıca seçiminde nelere dikkat edilmelidir;
Geçmişte listenizdeki kaplıcalara gitmiş tedavi görmüş tanıdığınız kişilerden ya da internet ortamındaki yorumlardan bir fikir sahibi olabilirsiniz. Bunun için bir forum sitesi mevcuttur.
Listenizdeki kaplıcaların sularının tedavi beklediğiniz rahatsızlığınıza iyi gelip gelmeyeceğini detaylı şekilde araştırıp, ona göre kaplıca seçiminizi yapabilirsiniz.
Emekli promosyonu nasıl alınır hakkında gayet açıklayıcı Bi makale olmuş. Konuyla ilgili her türlü bilgi mevcut
Makalede çok güzel açıklamışsınız Özel Promosyon Kampanyaları emeklinin hakkı diye düşünüyorum