Sözleşmeli Personel Alımıemeklilikte yaşa takılanlarkpss sorularıpersonel alımımemur alımıEYT şartları
DOLAR
19,0723
EURO
20,4925
ALTIN
1.222,88
BIST
5.006,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
15°C
İstanbul
15°C
Açık
Cumartesi Hafif Yağmurlu
14°C
Pazar Açık
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Az Bulutlu
9°C

Meteoroloji Mühendisi Nasıl Olunur Biliyor musunuz?

Meteoroloji Mühendisi Nasıl Olunur Biliyor musunuz?
18 Ocak 2023 08:00 | Son Güncellenme: 17 Ocak 2023 13:58
0
A+
A-

Meteoroloji Mühendisi, atmosferi ve atmosferde gerçekleşen olayları inceleyen bir meslek dalıdır. Aynı zamanda hava durumunu incelemek ve tahminde bulunmak gibi görevleri de bulunan Meteoroloji Mühendisleri bilimsel araştırmaları ile ön plana çıkan kişilerdir. Yaptıkları çalışmalar ile günlük hayatta pratiklik sağlarlar. Türkiye hava durumu tahminlerinin kesinliği ve diğer meteoroloji alanlarında ileri gelen ülkeler arasında yer almaktadır. Bu mühendisliğin güneş enerjisi kullanımı, uçakların uçuş etkinliği gibi çeşitli ve geniş alanlara yayılması ile iş imkânları da artış göstermiştir.

Meteoroloji Mühendisi Ne iş yapar sorusu pek çok genç tarafından merak edilmektedir. Sanılanın aksine bu bölümden mezun olan mühendislerin çalışma sahaları son derece geniştir. Hem özelde hem de devlet kurumlarında geniş arazilerde sıcaklık, basınç, rüzgâr vb. gibi doğal faktörleri inceleyerek bilimsel araştırmalar yaparlar. Pek çoğumuzun yararlandığı hava durumu etkinliklerini düzenleyen ve güncelleyen bu mühendisler çeşitli teknik alanlarda uzmanlaşabilirler.

Meteoroloji Mühendisi Ne İş Yapar?

meteoroloji mühendisi ne i̇ş yapar?

meteoroloji mühendisi ne i̇ş yapar?

Sinoptik meteoroloji, bu uzmanlık alanlarından birisi olup Dünya’nın çeşitli yerlerinde bulunan meteoroloji istasyonlarından bilgi alıp hava tahmin raporu hazırlama gibi görevlere sahiptir. Yine meteoroloji mühendislerinin yönelebileceği bir alan olan Klimatolojide ise belli bir bölgenin yağış rejimi, bağıl nemi, aldığı güneş ışığı miktarı gibi bilgileri inceleyerek tarım, hayvancılık gibi alanların hizmetine sunar. Böylece bu tahmin raporları dikkate alınarak tarım ve hayvancılık gerçekleştirilir. Dinamik Meteoroloji alanında ise hava ve hava akımlarına ilişkin fiziksel olaylar ve kanunlar incelenir. Fiziksel Meteoroloji havanın kimyasal bileşimlerini, atmosferin ışık, elektrik ve ses özelliklerini inceleyen alandır. Son olarak Endüstriyel Meteoroloji’de havayı kirleten gazlar ve atmosferin dengesi üzerine çalışmalar yapılır.

Meteoroloji Mühendisi işsizlik açısından biraz eleştirilse de aslında hem özelde hem de devlette pek çok kurumda çalışabilir. Devlet kurumları içerisinden Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çeşitli Üniversiteler, Tarım Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Türk Silahlı Kuvvetleri, Türk Hava Yolları ve televizyon kanalları gibi birbirinden farklı alanlarda çalışma fırsatı bulabilirler. Meteoroloji Mühendisliği maaşları ise oldukça değişken olup normal bir mühendis maaşından çok da farklılık göstermemektedir.

Meteoroloji Mühendisliği Bölümü

meteoroloji mühendisliği bölümü

meteoroloji mühendisliği bölümü

Mühendis olmak için öncelikler 4 yıllık Meteoroloji Mühendisliği bölümünden lisans derecesi ile mezun olmak gereklidir. Bu bölümün ilk yılında matematik, fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar dersleri gibi temel mühendislik dersleri verilir. İkinci yıldan itibaren alan derslerine geçiş yapılır. Bu dersler meteoroloji, iklim, hava kirliliği, rüzgâr ve güneş enerjileri, hidroloji gibi derslerdir.  Türkiye’de İstanbul Teknik Üniversitesi ve Samsun Üniversitesi olmak üzere iki üniversitede bu mühendislik bölümü bulunur. İstanbul Teknik Üniversitesinde meteoroloji mühendisliği eğitimi yüzde 30 İngilizce olarak verilmektedir. Samsun Üniversitesinde ise eğitim Türkçe olarak verilmektedir. Ancak 1 yıllık zorunlu İngilizce hazırlık ile bölümün yüzde 30 İngilizce eğitim vermesi henüz hazırlık aşamasındadır.

DİKKAT! Afet Ve Acil Durum Yönetimi Uzman Yardımcısı Alacak! İlanın detayları için: https://www.memurkamu.com/afet-ve-acil-durum-yonetimi-uzman-yardimcisi/

Ders ortalamalarının yüksek olması artık günümüzde işverenlerin son derece dikkat ettiği bir etken olduğu için iş ararken mühendisleri öne çıkaracaktır. Meteoroloji Mühendisi olmak her meslek gibi büyük bir emek ister. Az sayıda üniversitede bulunması, her yıl az sayıda mezun vermesi ve bölüm puanlarının oldukça yüksek olmasıyla kazanması zor bir bölüm olsa da önü açık ve sürekliliği olan bir bölümdür. Yani sadece günümüzde değil geleceğin de meslekleri içerisinde olan bu mühendislik hiçbir zaman önemini yitirmeyecektir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.