Sözleşmeli Personel Alımıemeklilikte yaşa takılanlarkpss sorularıpersonel alımımemur alımıEYT şartları
DOLAR
27,2151
EURO
28,8542
ALTIN
1.676,91
BIST
8.304,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
26°C
İstanbul
26°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
24°C

İş Kazası Geçiren İşçinin Hakları Nelerdir

İş Kazası Geçiren İşçinin Hakları Nelerdir
25 Mart 2023 11:54 | Son Güncellenme: 29 Mart 2023 11:09
707
A+
A-

Son günlerde oldukça fazla meydana gelen iş kazaları “iş kazası geçiren işçinin hakları nelerdir?” sorusunu akıllara getirmektedir.

İş kazaları günümüzde neredeyse her işletme yaşanmaktadır. Kimi zaman oldukça ağır yaralanmalar hatta ölümle sonuçlanan kazalar kimi zaman da ufak çaplı olmaktadır. İş kazalarının temel nedeni ise genelde hep ihmal ve kötü çalışma koşullarıdır. Gerek işçinin ihmali gerek ise işveren kaynaklı ihmaller ile bir şekilde gerçekleşen kazalar iki taraf için de oldukça zorlu ve tatsız bir süreci de beraberinde getirmektedir.

İş Kazası Geçiren İşçinin Hakları Nelerdir?

İş kazası geçiren işçi kısa süreli veya uzun süreli olarak çalışamadığı için maddi açıdan bir takım ödenekler alarak kendisi ve 1. derece akrabaları olan çekirdek ailesi hayatını sürdürebilir. Bu ödenekler şunlardır:

Geçiçi İş Görmezlik Ödeneği: İşçi bu ödenek tipinde kazadan sonra resmi hastane raporu ile iş göremez raporu alacaktır. Bu raporu aldığı için doğal olarak çalışamayacaktır. Bu çalışamadığı süre boyunca işveren işçinin mağdur olmaması adına raporlu olduğu gün kadar ve normal ücreti üzerinden işçiye bir miktar para öder. İlk gününden son gününe kadar paranın tamamı ödenir.

Sürekli İş Görmezlik Ödeneği: Bu ödenek tipinde ise işçinin kaza sonrası sağlık kontrolleri yapılır ve çıkan raporda eğer işçi para kazanma gücünü en az yüzde on oranında yitirmiş ise işçi bundan sonra hayatını idame ettirmede sorun yaşayacağı için işçiye devamlı aylık bağlanır.

İs kazası tazminat

Cenaze Ödeneği: Kazada ölen işçi adına işçinin karısı ve çocuklarından başlayarak daha sonrası annesi ve babası da dahil olmak üzere hayatta kimi varsa onlara belli bir miktar para ödenir.

Ölüm Aylığı: İşçi eğer ki kazada ölürse karısı ve çocuklarına hayatlarını devam ettirebilmeleri adına işveren tarafından aylık bağlanır. Bu ödenek yapılırken işçinin ne kadardır çalışıyor olduğuna yada sigortasının durumuna bakılmaz.

Evlenme Ödeneği: Kazada ölen kişinin kızına yada kızlarına da kazadan sonra aylık bağlanır ama kız evlendikten sonra bu aylık kesilir. Onun yerine kız evlendikten sonra 2 sene boyunca evlenme ödeneği adı altında maaş verilir.

Tazminat Paraları: Kazazede yada kazazedenin ölmesi halinde ailesi dilerlerse firmanın sorumlu olduğunu düşündükleri takdirde firmaya dava açarak buradan tazminat alabilirler.

İş kazası geçiren işçinin hakları nelerdir sorusunun cevabı ise bu cevaplar ile maddi yönden işçinin her türlü hakkını alabileceği ve mağdur olmayacağı konusunda yanıtlanmış oluyor.

İş Kazası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

İş kazası geçiren işçiye maaş ödenir mi?

Yine iş kazası geçiren kişilerin ellerinde rapor olduğu sürece Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından iş kazası maaşı verilmesi zorunludur.

İş kazası geçiren işçi işten ayrılabilir mi?

Kaza sonrasında işçinin ne kadar istirahat edeceğine SSK Hastaneleri karar verir. SSK tarafından verilen istirahat süresince işçinin işten atılması mümkün değildir. İstirahat süresinin işçinin ihbar süresini 6 hafta geçmesi durumunda ise işveren işçiyi ancak tazminatlarını vererek işten çıkartabilir.

İş kazası tazminatını SGK öder mi?

İş Kazasında Maddi Tazminat. İşçinin SGK‘dan alacaklarının haricinde, işverenden maddi ve manevi tazminat alma hakkı vardır. Burada birden fazla maddi zarar kalemi sayacağız. İşçi somut olayın özelliklerine göre bunlardan birden fazlasını aynı anda alabilecektir.

İş kazası geçiren kişi kıdem tazminatı alabilir mi?

İşçinin iş kazası geçirmesi sonucunda manevi tazminat talebinde bulunma hakkı 6098 Sayılı Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir. İlgili kanunun 56. Maddesine göre işçiiş kazası geçirmesi sonucunda bedensel veya ruhsal olarak zarara uğramışsa, işçinin manevi tazminat talep hakkı doğacaktır.

İş kazası maaşı kimlere bağlanır?

Ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm geliri bağlanması için sigortalılık süresi, yaş veya prim ödeme gün sayısı gibi koşullar bulunmamaktadır. Kişi sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı gün iş kazası veya meslek hastalığı sonucu hayatını kaybettiği takdirde bile, hak sahiplerine ölüm geliri bağlanmaktadır.
  • İş kazası ücreti maaştan kesilir mi?
  • İş kazası maaş ödemesi nasıl yapılır?
  • İş kazası raporunda maaş kesintisi olur mu?
  • İş kazası durumunda işveren ne yapmalı?

Üstteki başlıkları sitemizde aratabilir iş kazaları hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.