Sözleşmeli Personel Alımıemeklilikte yaşa takılanlarkpss sorularıpersonel alımımemur alımıEYT şartları
DOLAR
27,2151
EURO
28,8542
ALTIN
1.676,91
BIST
8.304,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
26°C
İstanbul
26°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
24°C

Fazla Mesai Hesaplama Nasıl Yapılır?

Fazla Mesai Hesaplama Nasıl Yapılır?
6 Eylül 2022 03:08
549
A+
A-

Fazla mesai hesaplama net ücretten mi hesaplanır, Fazla mesai hem işveren hem de çalışanlarını yakından ilgilendiren bir durumdur. Yapılan mesainin fazla mesai olarak nitelendirilebilmesi için çeşitli koşulların oluşması gerekir ve hesaplaması da bu koşullara göre yapılır.

Fazla Mesai Hesaplama

Fazla mesai, bir çalışanın haftalık 45 saati aşan çalışmasına karşılık gelen durum için kullanılır. Fazla mesai olarak değerlendirilen durumlara 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 41. maddesinde yer verilir. Bu maddeye göre fazla mesai; ülkenin genel yararı, yapılan işin niteliği ve iş sürecindeki üretkenliği artırmak gibi durumlarda çalışandan talep edilebilir.

Talep edilen fazla mesainin ise bir sene içinde 245 saatten fazla olmaması gerekir. Aksi bir sözleşmeyle düzenlenmediyse çalışandan temel çalışma süresine ek olarak fazla mesai süresi bu koşulları çerçevesinde hesaplanır.

Fazla mesai ücreti

Fazla Mesai Ücreti Hesaplama,Fazla mesai ücreti, haftalık 45 saatten fazla çalışanlar için söz konusu olan bir ödemedir. Çalışan 45 saati aşan çalışma sürecinin her bir saati için normal çalışma ücretinin %50 fazlasını alır.

Fazla mesai ücreti hesaplamaya bir örnek vermek gerekirse saatlik 40 TL karşılığında çalışan bir çalışanın fazla mesai karşılığı olarak saat başı ücreti 60 TL olarak hesaplanır. Bir ayda toplam 15 saat fazla mesai yapan bu çalışanın maaşına ek fazla çalışma ücreti 900 TL olarak verilir.

Fazla mesai ile çalışan çalıştığı her saat için saatlik ücretinin %50 fazlasını alabileceği gibi fazladan çalışmış olduğu her çalışma saatine karşılık olarak 1,5 saatlik serbest zaman hakkı elde ederek bu süreyi kullanabilir.

Şirketler çalışanlarından çeşitli nedenler ile farklı fazla mesai taleplerinde bulunabilirler. Bu nedenler, temelde şirketin yer aldığı sektöre ve ilgili sözleşmelere göre farklılık gösterebilir. Çalışanların fazla sürelerle çalışma talep edilme durumları aşağıdaki gibi listelenebilir.

Gece Çalışması

Gece saati 20:00’de başlar ve 06:00’ya kadar devam eder. Şirketlerin çalışanlarından gece çalışmasını bu saat aralıklarında talep edebilir ve talep edilen toplam süre günlük olarak 7,5 saati geçemez. Ancak sektöre veya iş sözleşmesine bağlı olarak çalışanın da rızası alınarak 7,5 saati aşan gece çalışması gerçekleştirilebilir. Bu sektörler turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmetidir.

Zorunlu Nedenler

Şirketler çeşitli zorunlu nedenler ile çalışanlarından fazla mesai yapma talebinde bulunabilir. Zorunlu nedenler ile fazla mesai yapan çalışanlara dinlenme süresi verilmesi gerekir. Fazla mesai yapılması gereken zorunlu nedenlere ise 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 42. maddesinde yer verilir. 

Neden olarak iş süreçlerini gerçekleştiren makine veya tesisatlarda arıza yaşanması, arızanın mümkün görüldüğü durumları, gerekli araç ve gereçlerin acilen yapılması gerektiği durumları, zorlayıcı sebeplerin ortaya çıkması durumları gösteriliyor.

Olağanüstü Hallerde Fazla Mesai

Günlük çalışma süresi ülkede yaşanabilecek seferberlik ve yurt savunması gibi olağanüstü durumlar baş gösterdiğinde çalışanın en üst çalışma gücüne kadar çıkarılabilir. Günlük çalışma süresi artırılırken çalışanların çeşidi ve derecesi ile yer aldıkları sektörler göz önünde bulundurulur. Ayrıca olağanüstü hallerde fazla mesai yapan çalışanlar, fazla mesai ücreti almaya hak kazanırlar.

Fazla Sürelerle Çalışma

Fazla sürelerle çalışma ile fazla mesai birbirlerine karıştırılmaması gereken, iki farklı kavramdır. Fazla mesai, haftalık 45 saati aşan çalışmalarda söz konusu olurken; fazla sürelerle çalışma, işverenin karşılıklı sözleşme ile haftalık çalışma saatinin 45 saatin altında belirlenen çalışanların belirlenen süreyi aşarak 45 saate kadar olan çalışmalara karşılık gelen bir kavramdır.

Fazla sürelerle çalışma ve fazla mesainin ortak noktası kazanılan serbest zaman haklarının 6 ay içinde kullanılma gerekliliğidir. Fazla sürelerle çalışma ile fazla mesai arasındaki farklardan biri fazla mesainin belirli nedenlere bağlı olarak çalışan tarafından yerine getirilmesi gerekebilirken, fazla sürelerle çalışmada çalışanın onayının alınması gerekir.

Fazla sürelerle çalışma ile fazla mesai arasındaki en temel farklardan biri de saat başına ödenen ücrettir. Fazla mesaide her bir saat için ödenen ücret, çalışanın normal saatlik ücretinin %50 fazlası olarak belirlenen ücrettir. Fazla sürelerle çalışma durumlarında ise her bir saat için ödenen ücret, çalışanın normal saatlik ücretinin %25 fazlası olarak belirlenen ücrettir. Fazla sürelerle çalışma durumlarında ek ücret almak istemeyen çalışanlar, ücret yerine yapılan her bir saatlik fazla çalışma süre karşılığında bir saat on beş dakikalık serbest zaman hakkı elde ederek bu süreyi kullanabilir.

Fazla mesai ücreti ne kadar 2022?

Meclis’e sunulan ek bütçe teklifiyle memurların fazla mesai ücretine saat başına yüzde 63 oranında zam yapılması planlanıyor. Böylece fazla mesai ücreti 2.7 liradan 4 lira 40 kuruşa çıkacak.

1 saat mesai ücreti net ne kadar 2022?

2022 yılı Temmuz ayı asgari ücretine göre 1 saatlik brüt ücret 28,76 TL, bir saatlik fazla çalışma ücreti ise (22,24 x 1,5 =) 43,14 TL/brüt olacaktır. işçilerin asgari ücrete kadar olan kazançları vergiye tabi değildir.

Fazla mesai hesaplama çizelgesi

  • İşçi bir haftada 55 saat çalışmış olsun.
  • İşçi ücreti: 10.000,00 TL
    Bir aylık çalışmanın saatlik değerini hesaplamak için aylık ücret 225’e bölünür.
  • Saatlik ücret: 10.000 / 225 = 44.44 TL
    Fazla çalışma kapsamında %50 zamlı saatlik ücret bulunur.
  • %50 zamlı saatlik ücret: 44.44 X 1,5 = 66.66 TL
    Fazla mesai ücreti için fazla mesai yapılan toplam saat ile saatlik fazla mesai ücreti çarpılır.
  • Fazla çalışma saati: 55 – 45 = 10
    10 X 66.66 = 666,0 TL fazla çalışma ücreti ödenir.

Ayrıca En Çok Kazandıran 10 Meslek Nelerdir? yazımıza’da göz atabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.