Sözleşmeli Personel Alımıemeklilikte yaşa takılanlarkpss sorularıpersonel alımımemur alımıEYT şartları
DOLAR
27,2195
EURO
28,8599
ALTIN
1.677,25
BIST
8.304,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
26°C
İstanbul
26°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
24°C

EYT Nedir? EYT ye Göre Emeklilik Hesaplama | Emeklilikte Yaşa Takılanlar Nedir?

EYT Nedir? EYT ye Göre Emeklilik Hesaplama | Emeklilikte Yaşa Takılanlar Nedir?
28 Kasım 2022 07:00 | Son Güncellenme: 9 Mart 2023 00:06
584
A+
A-

EYT Nedir? Kimler EYT Sorunu ile baş başa kaldı? Türkiye’de EYT, yani Emeklilikte Yaşa Takılma sorunu 20 yıldır süren bir sorun olarak karşımıza çıkmakta. Peki, EYT hakkında tüm gelişmeleri öğrenmek ve EYT ye Göre Emeklilik Hesaplama  formülüne ulaşmak ister misiniz?

8 Eylül 1999 Yılından önce emekliliği hak etme yaşı olarak bilinen şartların değişmesi sonucu pek çok kişi prim ve yıl için gerekli olan şartların dolmasına rağmen yaş sorunları ile karşı karşıya kaldı.

Emekli olmak için önlerinde tek engel olarak “Yaş Engeli” kalmış olan EYT’liler. EYT, Yaşa takılanlar adında oluşumlar oluşturarak yetkili mercilere seslerini duyurmaya çalışıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yaptığı açıklamaya göre 15 Ocak tarihinde söz konusu EYT sorununun çözülmesi bekleniyor.

Sosyal Sigortalar Yasası Nedir? 1999 Yılında Ne Oldu?

Emeklilikte yaşa takılanlar, 8 Eylül 1999 Yılından hemen önce yapılan yasa değişikliği nedeni ile mağdur olmuş durumda. Sosyal sigortalar yasası üzerinde yapılan değişiklik, 20 Yılı aşkın süredir emeklilik şartları yerine getirilmiş olsa da yaş sorunları nedeni ile pek çok kişinin emekli olmasının önüne geçiyor.

Sosyal sigortalar yasasının amacı; Genel sağlık sigortası olmasıdır. Kişileri güvence altına almayı benimseyen bir yasadır.

8 Eylül 1999 Yılında yürürlüğe giren 4447 Sayılı yasa; Türkiye’yi işsizlik fonu olarak bilinen yasa ile tanıştırdı. Söz konusu İşsizlik fonunun ardından Emeklilik yaşı belirli aralıklar ile arttırılmaya başlandı.

AYM’nin 2002 Yılında Attığı Adımlar

AYM’nin 2002 Yılında aldığı karar ile birlikte kademeli olarak arttırılma aşaması çalışanlar için daha iyi hale getirildi. Ancak emeklilik konusunda halen yeterli adımlar atılmış değildi.

2000 ve 2001 yılı arasında tam anlamı ile başlayan EYT Mağdurluğu, o zamanlarda olan düşük yaş oranları nedeni ile büyük bir kitleyi etkilemiş durumda değildi. 20 Yılı aşkın süredir devam eden sorun ile birlikte günümüzde EYT sorunu büyük ses getirmeye başladı.

Gelen düzenlemeler ile birlikte artık emekli olmak için Prim ve Yıl şartlarının yanı sıra Yaş şartı da aranmaya başlandı. Hal böyle olunca, emekli olma planları kuran pek çok çalışan karşılarında başka bir engel ile sürpriz bir şekilde karşı karşıya kaldı.

EYT’den Önce Emeklilik Yaşı Kaçtı? EYT Öncesi Emekli Olma Şartları Nelerdi?

EYT’den Önce Emeklilik Yaşı Kaçtı? EYT Öncesi Emekli Olma Şartları Nelerdi?

EYT’den Önce Emeklilik Yaşı Kaçtı? EYT Öncesi Emekli Olma Şartları Nelerdi?

EYT’den önce Emeklilik yaşı ve Emekli olma şartları nelerdi? EYT ye Göre Emeklilik Hesaplama nasıl yapılmalıdır? EYT Mağdurluğu yaşanmadan önce emekli olabilmek için aranan tek şart 5 Bin gün boyunca prim ödemesinin gerçekleşmesiydi. 5 Bin gün boyunca prim ödemesinin gerçekleşmesi demek ise 13,5 Yıl kadar ara vermeden çalışmaya eş değerdi.

Bu bağlamda, 18 Yaşında sigortalı bir işe girmiş olan vatandaşlar erken yaşta emekli olmaya hak kazanabiliyordu. Erken yaşta emeklilik konusunda kadınlar için 38 Yaş, Erkekler için 43 yaş uygun durumdaydı.

İşe girme durumuna göre, 47 Yaşında emekli olma şansı bulunan bir çalışan, 1999 yılında gelen şartlar ile birlikte 55 Yaşında ve 5750 Prim günü ödemesi ile emekli olabilir durumda geldi.

Güncel Emeklilik Şartı Nedir? Emekli Olmak İçin Gerekli Yaş

Emeklilikte yaşa takılanlar için günümüzde aranan şartlar nelerdir? EYT ye Göre Emeklilik Hesaplama nasıl yapılır? Kademeli olarak yükseltilen yaş şartının yanı sıra prim emeklilik günleri de kademeleri olarak arttırılan şartlar arasında.

Güncel olarak emekli olma şartları iste;

  • SSK ile emekli olacak olan, SSK üzerinden sigortasını yatıranlar için 7200 Prim günü.
  • Bağ-Kur ile emekli olacak olan, esnaf ve çiftçiler için ise 9000 Prim günü.

Şartı aranmakta. 1 Ekim 2008 yılında, Ak Parti iktidarında kademeli olarak yükseltilmeye başlanan Yaş şartı güncel olarak Kadınlar için 58, Erkekler için 60 olmuş durumda. Planlanan ilerleyişe göre 2048 Yılının gelmesi ile birlikte Kadın ve Erkek fark etmeksizin emekli olma yaşı 65 Yaş olarak belirlenecek.

EYT Sorunu Nasıl Çözülecek? Türkiye’de EYT Sorunu Çözülecek Mi?

Türkiye’de EYT sorunu ile ilgili pek çok adım atılmakta. Özellikle EYT Mağdurları tarafından yapılan yürüyüşler, sosyal medya da ses duyurma çabaları zaman zaman sessizlik ile sonuçlansa da son zamanlarda bazı geri dönüşler alınmaya başlanmış durumda.

Konu hakkında her ne kadar net bir ifadede bulunulmuş olunmasa da Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat BİLGİN tarafından bazı açıklamalar gelmiş durumda.

EYT Sorunu nasıl çözülecek? Sorusuna Bakan Bilgin, 2023 yılını hedef gösteriyor. Bakan Bilgin ve Hükümet yetkili olsan kişiler tarafından çözüm ile ilgili detaylar verilmediği gibi nasıl bir yol izleneceği de bilinmiyor. Çözüm konusunda işaret edilen yıl 2023 yılı olarak karşımıza çıkıyor.

Yapılan açıklamalara göre 2023 yılının ilk aylarında EYT konusu ile ilgili mağdurları mutlu edecek ilk açıklamalar yapılmaya başlanacak.

EYT Borçlanma Nedir? Borçlanma ile EYT’li Olunur Mu?

Emeklilik serüveninde Borçlanma olarak bilinen bazı dönemler olmakta. Bunlar Askerlik, Doğum izinleri, düzenli iş öncesi yapılan stajlar. Borçlanma ile birlikte vatandaşlar giden günlerini telafi etme şansını bulabiliyordu.

Peki, Borçlanma ile EYT’li olunur mu? EYT ye Göre Emeklilik Hesaplama nasıl yapılır?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat BİLGİN konu ile açıklamalarda bulundu. Emekli olma isteği olan vatandaşların sorularına borçlanma ile EYT’li olunamaz şeklinde açıklamalarda bulundu. Haberin Detayı

Yapılan açıklama sonrası vatandaşlar, EYT’li olma hakkını ellerinden alacak olan yeni bir kanunun olup olmadığını tartışmaya başladı. Sigorta günlerini geri çekebilecek olan Borçlanma kanununa karşın yapılan “olamaz” açıklaması sonrası olası düşünceler bu şekildeydi.

Ancak, EYT oluşumunda söz konusu konuda farklılıklar olacaksa bile AYM’den geri döneceği düşünülmekte.

EYT ye Göre Emeklilik Hesaplama? Emeklilik Nasıl Hesaplanır

EYT Nedir? EYT ye Göre Emeklilik Hesaplama | Emeklilikte Yaşa Takılanlar Nedir?

EYT ye Göre Emeklilik Hesaplama

EYT Mağduru olup olmadığınızı öğrenmek, Ne zaman emekli olabileceğinizi öğrenmek için E-Devlet sistemini kullanabilirsiniz.

EYT ye Göre Emeklilik Hesaplama için E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra “Çalışma Hayatım” araması ile tüm zamana kadar olan çalışmalarınızı, gerekli prim günlerinizi ve gerekli olan yaş şartlarını gözlemleyebilirsiniz.

Karşınıza çıkacak olan tablo ile ne zaman emekli olabileceğinizi gözlemleyebileceğiniz gibi EYT Mağduru olup olmadığınızı da Prim günlerine bakarak, yaş oranlarına bakarak öğrenebilirsiniz.

E-Devlet Çalışma Hayatım Nasıl Sorgulanır?

  • E-Devlet Çalışma Hayatım sayfasına gidin.
  • Sorgulama yapmak istediğiniz kişilerin E-devlet hesapları ile sisteme giriş yapın.
  • Karşınıza çıkacak olan “bilgi erişim izni” ekranına onay verin.
  • Bir süre bekledikten sonra sistem sizin için emeklilik prim günlerinizi ve yaş şartlarınızı ekrana getirecektir.

Gelen ekrandan emeklilik grafiğinizi görebilir, çalışma süreniz dolmamışsa kaç gün daha çalışmanız gerektiğini görebilir veya yaşınız için kalan süreyi gözlemleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.